Potrebujete poradiť ohľadom noriem ISO, BRC a HACCP? Volajte 0949 640 125|info@feiso.sk

Bezpečnostný projekt

Bezpečnostný projekt

Ochrana osobných údajov

Podľa zákona 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov je dnes už novelizovaná novelou číslo 84/2014 Z. z., ktorá výrazne zjednodušila riadenie bezpečnosti Vašich dát.

Medzi základné povinnosti stále patrí:

  • mať vypracovaný bezpečnostný projekt alebo základnú bezpečnostnú dokumentáciu, ak sú Vaše počítače s automatizovanými IS pripojené k internetu, a ak na nich spracovávate citlivé údaje napr. rodné čísla, či iné osobné údaje zaradené do osobitnej kategórie (zdravie, rasový pôvod a pod.)
  • uzavrieť zmluvu so sprostredkovateľom napr. IT, či účtovníkom o spracovaní danej agendy
  • poučiť písomne oprávnené osoby na prácu s osobnými údajmi
  • ohlásiť na úrade vybrané IS systémy (napr. IS Pôžičky, IS Marketing, IS e-shop) – v súčasnosti bezplatné ohlásenie

Zjednodušenia nastali napríklad v týchto bodoch:

  • Bezpečnostná dokumentácia je zjednodušená – postačí Popis bezpečnostných opatrení, keď organizácia spracúva osobné údaje v IS, ktorý nie je pripojený na internet nespracúva osobitné kategórie osobných údajov (napr. rodné číslo, a pod.), inak je potrebný Bezpečnostný projekt.
  • Na úrade sa už netreba registrovať, postačí len ohlásenie, a to bezplatne
  • Nie je povinné na úrade nahlásiť zodpovednú osobu ani zabezpečiť jej poverenie či preškolenie
  • Nie je poviné mať písomný súhlas s ofotením občianskeho preukazu, pre potreby mzdovej a personálnej agendy
  • Zjednodušené je Poučenie oprávnenej osoby, naďalej je však povinné pre všetkých, ktorí pracujú s osobnými údajmi
  • Zároveň je znížená sadzba pokút

Nami vypracovaný Bezpečnostný projekt informačných systémov (BPIS) bude obsahovať:

  • bezpečnostný projekt pre všetky relevantné Informačné systémy
  • poučenia oprávnených osôb, ktoré vykonávajú dané činnosti
  • oboznámenie dotknutých osôb
  • zmluva medzi prevádzkovateľom a sprostredkovateľom
  • evidenčné listy informačných systémov, ak také používate: IS Mzdy a Personalistika, IS Účtovné doklady, IS Kamerový systém, IS Marketing, IS Realitná činnosť, IS Registratúrne záznamy, IS Vernostný program, IS eShop atď.

Pôjde teda o hotovú dokumentáciu podľa vyhl. 164/2013 Z.z. s Vašimi údajmi a hlavičkou – doplniť bude potrebné iba Vaše osobné údaje do Poučení oprávnených osôb a Zmluvy so sprostredkovateľom (všetko podľa priložených inštrukcií).

Cena základného BPIS pre spoločnosti, ktoré spracovávajú len osobné údaje ako mzdy a personalistika je 115 € vrátane DPH.

Ak máte záujem o vypracovanie Bezpečnostného projektu a využívate ďalšie Informačné systémy, neváhajte nás kontaktovať.

Mám záujem o vypracovanie BP Naspäť na portfólio

By |2015-12-16T17:54:52+00:00november 6th, 2015|Štandard|Komentáre vypnuté na Bezpečnostný projekt

About the Author: